Hur gör man?
Recensionerna utförs enligt följande. Vänligen
håll dig inom ramen för att recensionerna ska bli
så liktydiga som möjligt.
Doft
Doften bedöms och specificeras med hjälp av
whiskysensoriken.
Målande och beskrivande ord som vägleder. Har du
svårt att sätta ord på vad du känner? Beskriv
whiskyn med upplevelseord istället. Till exempel, "Mycket
god!, " Jag gillar denna för att..."Denna längtar jag
till efter en lång dag på jobbet" etc.
Smak
Den omedelbara smaken i munnen. Bedöms även den efter
sensoriken eller med upplevelseord. Vattna whiskyn för att
få fram mer smak. Ange gärna om whiskyn vinner eller
förlorar på vattning i omdömet.
Eftersmak
Beskriv längden på eftersmaken, typen och
munkänslan som whiskyn ger.
Övriga kommentarer
Fritext med personlig uppfattning och lite kuriosa. Ange till
exempel till vad och när man kan tänkas avnjuta just
denna sorten eller om du tycker den är köpvärd eller
inte. Här kan du även skriva något
allmänt om destilleriet eller om du har någon
speciell relation till just denna whiskyn.
Betyg
Whiskyn bedöms enligt en skala mellan 1-100.
Varje tiotal står för ett specifikt betyg. Entalen
mellan dessa används för att ranka whiskyn
mellan de olika beskrivningarna till den grad man anser.
Doft, smak och eftersmak bedöms under tiden du provar.
Detta lägger du sedan ihop och dividerar med tre.
Det tal du får fram är det du fyller i det totala
betyget.
Vi har valt att inte ha med färg i recensionen då denna
inte relaterar nämnvärt
till whiskyns smak eller doft. Nämn gärna färgen
under övriga kommentarer.
Varje bedömning är givetvis subjektiv och endast en
bedömnig av den som provar. Då smak är individuellt
skall inte detta ses som någon bevisad fakta utan endast som
en vägledning.
10
Usel
20 Mycket
dålig
30 Dålig
40 Enklare
50 Medelmåttig
60 Bra
70 Mycket bra
80 Utmärkt
90
Exceptionell
100 En av de bästa jag provat
Övningsexempel:
Jag testar Whiskyn X. Doften finner jag mycket bra och
sätter betyget 75p.
Smaken är utmärkt och tilltalar mig. Den får 80p
på smak. Eftersmaken dör dock bort fort och kunde varit
längre och smakrikare. Betyget blir 55p.
75+80+55=210
Detta delar jag på tre (antalet betygsatta moment) och
får då fram 70 som blir whiskyns slutbetyg.
Det går förstås även bra att använda
uddatal för att betygsätta om man tycker att den är
nästan utmärkt men inte riktigt. Använd då
till exempel 78-79 i den betygsättningen.
Vi vill påpeka att detta är vårt sätt att
betygsätta whisky och ingen vedertagen skala eller teknik. All
bedömning är subjektiv.
Ladda ner recensionsprotokoll för utskrift.