Stäng

Stäng

Ditt lösenord har skickats till din registrerade e-postadress.

Hur gör man?

Recensionerna utförs enligt följande. Vänligen håll dig inom ramen för att recensionerna ska bli så liktydiga som möjligt.

Doft
Doften bedöms och specificeras med hjälp av whiskysensoriken.
Målande och beskrivande ord som vägleder. Har du svårt att sätta ord på vad du känner? Beskriv whiskyn med upplevelseord istället. Till exempel, "Mycket god!, " Jag gillar denna för att..."Denna längtar jag till efter en lång dag på jobbet" etc.

Smak 
Den omedelbara smaken i munnen. Bedöms även den efter sensoriken eller med upplevelseord. Vattna whiskyn för att få fram mer smak. Ange gärna om whiskyn vinner eller förlorar på vattning i omdömet.

Eftersmak 
Beskriv längden på eftersmaken, typen och munkänslan som whiskyn ger.

Övriga kommentarer
Fritext med personlig uppfattning och lite kuriosa. Ange till exempel till vad och när man kan tänkas avnjuta just denna sorten eller om du tycker den är köpvärd eller inte. Här kan du även skriva något allmänt om destilleriet eller om du har någon speciell relation till just denna whiskyn.

Betyg 
Whiskyn bedöms enligt en skala mellan 1-100. Varje tiotal står för ett specifikt betyg. Entalen mellan dessa används för att ranka whiskyn mellan de olika beskrivningarna till den grad man anser.

Doft, smak och eftersmak bedöms under tiden du provar.
Detta lägger du sedan ihop och dividerar med tre.
Det tal du får fram är det du fyller i det totala betyget.
Vi har valt att inte ha med färg i recensionen då denna inte relaterar nämnvärt
till whiskyns smak eller doft. Nämn gärna färgen under övriga kommentarer.

Varje bedömning är givetvis subjektiv och endast en bedömnig av den som provar. Då smak är individuellt skall inte detta ses som någon bevisad fakta utan endast som en vägledning.

10 Usel                                                                    
20 Mycket dålig                                                     
30 Dålig
40 Enklare
50 Medelmåttig
60 Bra
70 Mycket bra
80 Utmärkt
90 Exceptionell                                                                                       
100 En av de bästa jag provat

Övningsexempel:
Jag testar Whiskyn X. Doften finner jag mycket bra och sätter betyget 75p.
Smaken är utmärkt och tilltalar mig. Den får 80p på smak. Eftersmaken dör dock bort fort och kunde varit längre och smakrikare. Betyget blir 55p.
75+80+55=210
Detta delar jag på tre (antalet betygsatta moment) och får då fram 70 som blir whiskyns slutbetyg.

Det går förstås även bra att använda uddatal för att betygsätta om man tycker att den är nästan utmärkt men inte riktigt. Använd då till exempel 78-79 i den betygsättningen.

Vi vill påpeka att detta är vårt sätt att betygsätta whisky och ingen vedertagen skala eller teknik. All bedömning är subjektiv.

PDF
Ladda ner recensionsprotokoll för utskrift.

Whiskyline. K27 HB, Konstapelsgatan 27, 371 35 Karlskrona. info@whiskyline.se