Stäng

Stäng

Ditt lösenord har skickats till din registrerade e-postadress.

Whiskysensorik

Ord och fraser man använder för att beskriva doft och smak på whiskyn.

SÄDIG (kommer från det mältade kornet)
sädig, maltig, brödig, kakig, grötig, spannmål

FRUKTIG = estrar (kommer från jäsningen och lagringen)
citrus, äpple, päron, apelsin, aprikos, russin, fikon, torkad frukt

GRÄSIG = aldehyder (kommer från destilleringen)
hö, gräs, blommig, örtig, tall, gran, ljung

RÖKIG (kommer från den torvrökta malten)
torvrök, bränd ved, tjära, jod, jordig, charkuterier, rökt fisk, sjögräs, tång, medicinal

FINKEL (kommer från slutet av destilleringen samt lagringen)
läder, honung, tobak, kemisk doft

SULFUR (kommer från jäsningen och destilleringen)
tvål, gummi, sand, svavel, sulfit, umami, härsken

TRÄIG-EKIG (kommer från lagringen på ekfat)
vanilj, vanillin, kola, karamell, peppar, muskot, ingefära, pepparmint, lakrits, fänkål, dragon, anis

VINIG (kommer från lagring på vinfat)
sherry, portvin, madeira, sauternesvin, marsipan, mandel, nötter, praliner, nougat, choklad, kaffe

ÖVERGRIPANDE UTTRYCK
lätt, len, stickande, mild, fyllig, rund, balanserad, kraftig, eldig, tung, oljig
sträv, besk, syrlig, kryddig

Whiskyline. K27 HB, Konstapelsgatan 27, 371 35 Karlskrona. info@whiskyline.se