Ord och fraser man använder för att beskriva doft och
smak på whiskyn.
SÄDIG (kommer från det mältade
kornet)
sädig, maltig, brödig, kakig, grötig,
spannmål
FRUKTIG = estrar (kommer från
jäsningen och lagringen)
citrus, äpple, päron, apelsin, aprikos, russin,
fikon, torkad frukt
GRÄSIG = aldehyder (kommer från
destilleringen)
hö, gräs, blommig, örtig, tall, gran, ljung
RÖKIG (kommer från den
torvrökta malten)
torvrök, bränd ved, tjära, jod, jordig,
charkuterier, rökt fisk, sjögräs, tång,
medicinal
FINKEL (kommer från slutet av
destilleringen samt lagringen)
läder, honung, tobak, kemisk doft
SULFUR (kommer från jäsningen och
destilleringen)
tvål, gummi, sand, svavel, sulfit, umami, härsken
TRÄIG-EKIG (kommer från lagringen
på ekfat)
vanilj, vanillin, kola, karamell, peppar, muskot,
ingefära, pepparmint, lakrits, fänkål, dragon,
anis
VINIG (kommer från lagring på
vinfat)
sherry, portvin, madeira, sauternesvin, marsipan, mandel,
nötter, praliner, nougat, choklad, kaffe
ÖVERGRIPANDE UTTRYCK
lätt, len, stickande, mild, fyllig, rund, balanserad, kraftig,
eldig, tung, oljig
sträv, besk, syrlig, kryddig